Pacienții cu melanom ocular metastatic din România riscă să rămână fără tratament, o situație alarmantă care pune în pericol viețile persoanelor diagnosticate cu această boală. În țara noastră, sunt aproximativ 22 pacienți cu boala în stadiu avansat.
Până acum, accesul lor la terapia imuno-oncologică, singura din lume care a dovedit că dă rezultate,a fost oferit gratuit de compania producătoare printr-un program special.
La finalul anului trecut, tratamentul a primit din partea Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDMR)decizia de includere în lista de mediamente compensate, document aici, însă acest lucru nu s-a concretizat până acum.
Având în vedere că programul companiei producătoare a putut acoperi un număr limitat de pacienți pe o perioadă predefinită (un an), pacienții româniriscă să rămână fără soluții de tratament, reducându-le astfel semnificativ șansele de supraviețuire.
„Așa ceva este greu de acceptat. Rețineți că imunoterapiile din melanomul cutanat nu funcționează și expun acești pacienți la o toxicitate ridicată, dar fără beneficiu demonstrat: rate de răspuns sub 5%. Este vorba de pacienți cu boală metastatică a căror speranță de viață este mai mică de un an. Cum poate cineva să-i privească în ochi și să le spună că există un tratament care le poate salva viața, dar că nu vor avea acces la el? Această conferință de presă este un apel umanitar către toți cei implicați să găsească o soluție.”, spune dr. biol. Violeta Astratinei, președinta Asociației Melanom România.
„Ca pacient diagnosticat cu melanom uveal, cea mai mare îngrijorare pe care o am este posibilitatea de a dezvolta metastaze. Apariția acestui nou tratament ne-a oferit o rază de speranță. Prin faptul că nu a primit aprobare pentru decontare de la autoritățile române ni se refuză practic șansa la viață.”,spune și Florentina Cenja, pacientă cu melanom ocular.
Până acum, persoanele cu acest tip de cancer nu au beneficiat de terapii specifice pentru boala metastatică. În România, dar și în alte țări din Europa, diagnosticarea și tratamentul țintit al bolii sunt dificil de realizat din cauza rarității melanomului ocular și a lipsei centrelor specializate.
„Melanomul ocular este o boală agresivă. Majoritatea formelor localizate, peste 80%, se vindecă, dar boala e mult mai greu de controlat atunci când devine extinsă, metastatică. Mai puțin de 20% din acești pacienți supraviețuiesc 5 ani. Aceste tratamente sunt foarte scumpe, dar aduc rezultate mult mai bune decât terapiile clasice, de exemplu chimioterapia. Ele pot prelungi viața și uneori pot să ducă la remisiuni de lungă durată, potențial curative în boala metastatică, ceea ce părea de neconceput cu un deceniu în urmă.”, declară prof. univ. dr. Șerban Negru, medic oncolog, U.M.F. Victor Babeș, centrul Oncohelp Timișoara.
Melanomul ocular sau uveal este o formă rară și agresivă de melanom ce se dezvoltă la nivelul celulelor ce produc pigmentul irisului. Melanomul ocular poate să apară și la nivelul țesutului conjunctiv al ochiului. Diagnosticul se pune greu deoarece, în cele mai multe cazuri, melanomul ocular nu are simptome și este depistat la controlul oftalmologic de rutină. Incidența anuală în Europa și SUA este de aproximativ 6 la un milion de locuitori. Aproximativ 50% dintre pacienți dezvoltă metastaze, de cele mai multe ori la nivelul ficatului, care, dacă sunt neoperabile, pot fi fatale în termen scurt de la primirea diagnosticului.