Spitalul Victor Babeș din Timișoara anunță că derulează în continuare campania prin care se atrage atenția asupra importanței vaccinării.
Vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular (dTpa) se administrează la adulți al căror status cu privire la vaccinări nu este cunoscut sau care au schema de vaccinare împotriva difteriei, tetanosului și pertussisului incompletă, ca parte a imunizării împotriva celor 3 boli. De asemenea, poate fi administrat femeilor gravide.
Serul poate fi administrat la orice vârstă.
În cazul gravidelor, acesta se administrează în timpul celui de-al doilea sau celui de-al treilea trimestru de sarcină, preferabil în perioada săptămânilor 27‑36 de sarcină. Există și posibilitatea administrării imediat după naștere dacă gravidă nu a fost vaccinată vreodată cu acest vaccin.
Scheme de vaccinare la adulți înseamnă 1 doză, cu rapel la 10 ani. Administrarea a două doze suplimentare de vaccin difteric și tetanic la interval de o lună și respectiv șase luni de la administrarea primei doze va maximiza răspunsul la vaccinul împotriva difteriei și tetanosului.
Vaccinul se administrează intramuscular, în mușchiul deltoid.
Contraindicații
- alergie cunoscută la oricare dintre componentele vaccinului
- encefalopatie de etiologie necunoscută apărută în decurs de 7 zile după vaccinarea anterioară cu un vaccin care conține antigen pertussis, encefalopatie evolutive
- se amână administrarea în bolile febrile
Reacții adverse la adulți
Cele mai frecvente efecte adverse raportate la pacientul adult sunt durerea, edemul și înroșirea locului de injectare, durere generalizată, dureri de cap, slăbiciune musculară, dureri articulare, oboseală, stare generală de rău, frisoane, febră, umflarea ganglionilor, grețuri, vărsături, diaree, rar reacții alergice, umflarea membrului unde s-a efectuat vaccinarea. Mai multe amănunte puteți afla accesând : https://infovaccinare.ro/.