La magazinul Carrefour din cadrul Shopping Center Bega, inspectorii de la OPC au constatat următoarele abateri:
-produse alimentare din carne de porc, refrigerate, cu modificări organoleptice, culoare modificată și miros nespecific, umiditate excesivă în interiorul ambalajului și condens, sânge în exces
-produse alimentare congelate, preambalate individual cu conținut cuprins în bloc de gheață, zăpadă în interiorul ambalajului, rezultat al decongelării și recongelării ulterioare, nerespectare temperatură de depozitare-păstrare-transport
– legume-fructe depreciate, supracoapte, cu pulpa afectată și scursă, nefiind respectate cerințele minime de calitate
– în urma verificărilor efectuate asupra corectitudinii informării consumatorilor privitor la cantitatea netă declarată s-a constatat faptul că plasa de 2 kg prezenta în fapt o greutate de 1,950 kg ori 1,920 kg, operatorul economic desfășurând astfel o practică comercială incorectă în relația cu consumatorii
– în zona de prestare servicii de alimentatie publică de tip Fast-Food (gastro): tăvile de copt neigienizate corespunzător așezate peste foile de copt ale altor tăvi, cuptoarele prezentau depuneri consistente de grăsimi alimentare arse, resturi alimentare.
Materii prime: produse de panificație lipsite în totalitate de elemente de identificare-caracterizare necesare determinării conformității acestora
– specialitățile expuse în vederea comercializării ca masă caldă prezentau temperaturi sub cele reglementate
– în vitrina frigorifică de desfacere a produselor alimentare perisabile, au fost identificate produse lactate si branzeturi cu modificări organoleptice: culoare și miros nespecific
– în zona de depozitare existau camere frigorifice și congelator nefuncționale corespunzător existand depuneri consistente de gheață și zăpadă atat pe perdeaua de acces din silicon, ușa de acces, cat și tavan si pereții interiori. Pe paviment exista strat gros de gheață, în care erau încorporate atat ambalaje colectiv cat și produse alimentare preambalate,
– suplimente alimentare care nu erau pastrate în vederea comercializării conform recomandărilor producătorului, fiind comercializate în pachete promoționale fără a exista la vanzare și produsul individual cu preț de referință
Sancțiuni dispuse:
-4 amenzi contravenționale de 63.000 lei
– 1 avertisment
Au fost dispuse următoarele măsuri complementare: oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficientelor constatate zona Gastro, precum și oprirea definitivă de la comercializare al produselor neconforme în valoare totală de 96.000.
La magazinul PROFI de pe Aleea F C Ripensia nr. 29 s-au găsit urmăoarele nereguli:
-produse alimentare din carne de pui si porc, refrigerate, cu modificări organoleptice, culoare modificată și miros nespecific, umiditate excesivă in interiorul ambalajului și condens, sânge în exces
-produse alimentare din pește, fructe de mare, congelate, preambalate, cu modificări organoleptice evidente: culoare modificată, miros ințepător nespecific, de alterat, arsura de îngheț, acestea fiind cuprinse în bloc de zăpadă în interiorul ambalajului, rezultat al decongelării și recongelării ulterioare, nerespectare temperatura de depozitare-pastrare-transport
– în zona Gastro, prestare servicii de alimentatie publică de tip Fast-Food: tăvile de copt, cuptoarele prezentau depuneri consistente de grăsimi alimentare, arse, resturi alimentare. Cuvele fripteuzelor prezentau pe pereții interiori depuneri de grăsimi alimentare, resturi de la alte alimente în uleiul folosit fără o evidență a schimbului de ulei, spații de refrigerare si congelator neigienizate corespunzător, cu sertare sparte. Materii prime: produse de panificație lipsite în totalitate de elemente de identificare-caracterizare necesare determinării conformității acestora
– în spațiul de desfacere au fost identificate legume depreciate, cu pulpa afectata de putregai, nefiind respectate cerințele minime de calitate
Sanctiuni dispuse:
-4 amenzi contravenționale în cuantum total de 15.000 lei
-1 avertisment
Au fost dispuse următoarele măsuri complementare: oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor constatate zona gastro și oprirea definitivă de la comercializare al produselor neconforme (circa 70 kg).