Ce ne face să râdem și ce se întâmplă în corp atunci când o facem? Cum se materializează și manifestă râsul, ce micro mișcări și ce efecte au acestea pe termen scurt și lung? Ce superstiții, cuvinte, practici și reprezentări avem legate de râs? De la a te ține cu mâinile de burtă de atâta râs, la exagerarea grotescă a zâmbetului într-un rânjet, de la schimbarea de sens a zâmbetului – arătatul dinților ca semn de avertizare, în regnul animal – la arătatul dinților ca mod de apropiere și semn al relaxării, acestea sunt întrebările și premisele care au inspirat-o pe coregrafa și dansatoarea Irina Marinescu, co-fondatoare a Asociației Developing Art, să întreprindă o explorare a potențialului emoțional, social și fizic pe care râsul îl poate elibera în noi. Așa s-a născut o treime a proiectului All Sorts of Care, care se va desfășura în luna martie la Studioul Cronic Love Productions din Timișoara. Rezultatul rezidenței va fi deschis publicului în același spațiu, pe data de 2 aprilie, sub forma unui atelier de mișcare și râs.
Irina Marinescu este însoțită în acest demers de Alisa Tarciniu, facilitatoare de ateliere de terapie prin râs, care va oferi fundamentul științific pentru cercetarea artistică și va a susține împreună cu Irina un atelier de mișcare și râs, în care va aduce din experiența și practica sa de terapie. Participanții la atelier vor putea experimenta pe propria piele beneficiile râsului și mișcării. De altfel, întreg proiectul All Sorts of Care este construit în jurul unor parteneriate între câte un artist și un practician, explorând împreună aspecte al grijii, pe trei axe de cercetare.
A doua dintre ramurile proiectului se va desfășura la Cluj-Napoca, preocupându-se de tema îmbătrânirii, înfruntând stereotipurile de gândire și de valori asociate acestui proces și propunând în schimb asumarea unei mentalități centrate pe empatie, îngrijire și reformularea narativelor dominante despre procesul de înaintare în vârstă. De acest aspect al îngrijirii se vor ocupa coregrafa Andreea Novac și medicul gerontolog Iulia Enache, susținând un atelier la OM Centru Coregrafic, pe data de 15 iunie, o prezentare a cercetării artistice, la Casa Tranzit, pe 23 iunie, respectiv o conferință teoretică, la Galeria Centrului De Resurse în Fotografie din București, în luna septembrie.
A treia rezidență All Sorts of Care se concentrează pe relația dintre om și natură, sau mai exact, pe dizolvarea barierelor mentale pe care civilizația noastră le-a pus între aceste două concepte. Cercetarea artistică susținută de date științifice din permacultură, botanică și silvicultură se va desfășura în localitatea Socolari din județul Caraș-Severin, în luna iulie, condusă de coregrafa Alina Ușurelu, în parteneriat cu Anastazija Dimitrova (Macedonia de Nord, doctor în inginerie forestieră). Această explorare va duce la realizarea unui traseu performativ inspirat de contextul natural local, iar la final, rezultatele vor fi deschise publicului timișorean în cadrul unui eveniment găzduit de Faber.
Asociația Developing Art și-a construit începând din anul 2016 un repertoriu redutabil de proiecte, trasând în mod consistent legături noi și surprinzătoare între sferele de interes și de activitate ale umanității, între om și natură și nu în ultimul rând, între propriile noastre contradicții și tensiuni interioare. Arta, mișcarea, știința, reprezentarea, vârstele, energiile creative, timpul și grija, toate acestea sunt privite de Developing Art ca povești simultane dintr-o mare aventură, iar proiectul All Sorts of Care este o prismă nouă și fascinantă prin care suntem invitați să o privim.
Detalii despre proiectul All Sorts of Care se găsesc pe site-ul https://www.developingart.org/ și pe pagina de Facebook We are Developing Art.