Prefectul județului Timiș, Mihai Ritivoiu, reacționează după ce, zilele trecute, a ieșit la iveală o situație nefericită în care un elev a fost umilit și șantajat de colegi.
Concret, băiatul a fost păcălit să se dezbrace pentru a-și arăta bărbăția, iar colegii, fără voia sa, l-au filmat. Clipurile video au circulat între colegi, iar apoi au ajuns la cei mai mari, care, la rândul lor, într-o pauză, în una din băi, l-au șantajat pe elev să reproducă imaginile, cu promisiunea că vor șterge filmările anterioare. Ei bine, nu s-a întâmplat asta. Din contră, băiatul a fost filmat din nou.
„Că asistăm la o disoluție a autorității statului, am stabilit de mult. Că această disoluție este mai acută în sistemul educațional, e evident. Când acestea generează, în schimb, drame personale la copii, ar trebui să fim fără milă!
În ce sens fără milă? În a elimina măcar aici cumplita și generalizata formă fără fond, atât de prezentă în fibra noastră instituțională. În a gândi legi și regulamente școlare care chiar să protejeze copiii. În a respecta aceste regulamente și a le pune în practică.
Într-o școală de elită din Timișoara, un elev de clasa a VI-a a fost umilit și șantajat. Prima oară de colegii săi de clasă, peste câteva zile de cei mai mari, dintr-a VIII-a. Nici nu mai contează că primul episod a avut loc în afara școlii și doar al doilea în pauză, la toaletă. Rămâne drama acestui băiat, clipele de disperare pe care le-a petrecut singur. Informația și sesizarea s-au făcut printr-un alt părinte din clasă, care este și cadru didactic la școală. Iar faptul că băiatul nu a avut curajul să ceară ajutor, la părinți sau la profesori, este adevărata problemă și eșecul nostru, al tuturor.
Până la mari reforme, se pun niște întrebări de bun-simț:
- Orele de dirigenție se țin pe bune sau, exact ca întotdeauna, nu dă nimeni doi bani pe ele, nici elevii, nici profesorii?
- Consilierea individuală sau de grup, disponibilă în fiecare școală, se face cu seriozitate și rigurozitate?
- Se respectă Regulamentul de Ordine Interioară, asumat de fiecare școală? Intrarea și ieșirea elevilor din școală este strict controlată? Chiar se rețin telefoanele copiilor în școlile unde este prevăzut acest lucru?
- Dar mai ales: sunt dispuși profesorii și directorii de școală să țină piept părinților tot mai agresivi care cred că totul li se cuvine și care amenință cu presa, cu avocați, care fac presiuni să fie înlocuiți profesori de la clasă sau directori? Îi apără cineva pe acești profesori? Au ei garanția că, în statul ăsta cu atâtea numiri politice, cu pile și relații, nu li se va întâmpla nimic?
Agresiunea și abuzul între copii nu sunt lucruri noi. Ele au existat dintotdeauna și fac parte, vrem nu vrem, din procesul de maturizare a tinerilor. Ceea ce e îngrijorător ține de avansul tehnologiei din ultimii ani, de prezența telefoanelor cu cameră video și de existența social media și a grupurilor de conversație prin care orice poate fi propagat cu o viteză incredibilă. Iar traumele pe care victimele le trăiesc sunt mult mai profunde când ești expus peste tot, când te știe toată școala, tot orașul.
Viața nu e dreaptă, dar copiii au suficient timp să vadă acest lucru când vor fi maturi. Datoria noastră este să îi ocrotim până cresc. Și pentru aceasta trebuie să fim fără milă în a ne face treaba, în a respecta legile, regulamentele școlare, îndatoririle pe care fiecare dintre noi le avem. Pentru că dacă un singur copil are doar un moment de îndoială sau varsă o singură lacrimă ca urmare a unei nedreptăți la care este supus, înseamnă că noi toți – părinți, profesori, directori, polițiști, prefecți, miniștri – am eșuat.